Prisijunk prie savo BIGBOX
Pirkimo gidai
 

Kaip išsirinkti kaitlentę


 
Bene svarbiausia virtuvės įrangos dalis - kaitlentė. Jų tiek daug ir visos skirtingos. Šiuo metu galima rinktis dujinę kaitlentę, elektrinę stiklo keramikos kaitlentę, indukcinę kaitlentę, be to, jos gali būti naudojamos nepriklausomai nuo orkaičių arba valdomos iš jų. Šis gidas padės suprasti jų veikimo principą, skirtumus ir, galbūt, padės išsirinkti tinkamą sau.

Kaitlentės skirstomos į dvi kategorijas: dujines ir elektrines.

Dujinės kaitlentės

Dujinės kaitlentės- vis dar labai populiarios. Vienas iš didžiausių tokios kaitlentės pliusų- pigesnis naudojimas, dujas naudoti pigiau nei elektros energiją. Tiesa, šiuolaikinės dujinės kaitlentės turi daug skirtingų modifikacijų. Vienos kaitlentės uždegamos iškart pasukus rankenėlę, kitoms naudoti tenka pasukus rankenėlę dar ir paspausti uždegimo mygtuką. Renkantis dujinę kaitlentę, taip pat, rekomenduojama atkreipti dėmesį ar joje yra įmontuota apsauga nuo dujų nutekėjimo.

Taip pat, verta atkreipti dėmesį ir į laikiklius ant kurių dedami puodai. Paprastai jie gaminami iš ketaus arba plieno. Ketus yra ilgaamžiškesnis, o šiurkštus paviršius neleidžia nuslysti puodams. Dėl šių privalumų tokie laikikliai yra brangesni.
Renkantis rekomenduojama pagalvoti ir apie elektrinės kaitvietės derinimą su dujinėmis. Tai labai patogu: pasibaigus dujoms, galima tęsti gaminimą elektra. Arba dingus elektrai galima panaudoti dujas.

Elektrinės kaitlentės

Elektrinės kaitlentės skirstomos į stiklo keramikos kaitinimo plokštes ir indukcines kaitlentes.

Stiklinės kaitlentės kaitinimo elementų pagalba perduoda šilumą į puodus. Visas paviršius yra lygus, todėl šiluma tolygiai paskirstoma puodo dugne, o maistas geriau iškepa. Jas, taip pat, labai lengva valyti. Deja, tokio tipo kaitlentė nėra taip lengvai valdoma kaip dujinė arba indukcinė kaitlentė, sunku reguliuoti karštį, be to, galima nusideginti nuo įkaitusio paviršiaus. Brangesni modeliai jau turi karščio indikatorius, kurie leidžia nuo to apsisaugoti. Tiesa, kai kurios stiklinės kaitlentės įkaista gana sunkiai, tad žiūrėdami šiuos variantus susikoncentruokite ties galingumu.
 
Indukcinės kaitlentės išvaizdos prasme labai panašios į stiklines kaitlentes. Tačiau pagrindinis skirtumas yra tas, kad įkaista tik vieta kur padėtas puodas. Nors jos atsirado pakankamai neseniai, yra aišku, kad tai efektyviausias ,energijos taupymo atžvilgiu, ir saugiausias virtuvės įrenginys. Šildymas veikia elektromagnetiniu principu, bangos veikia tiesiai į puodą, todėl šiluma išnaudojame efektingiau, o maistas greičiau pašyla. Pridėjus ranką ant įjungtos kaitlentės nenusideginsite, nes šyla ne pati kaitlentė, bet puodas padėtas ant jos. Deja, įsigijus tokio tipo kaitlentę, tikriausiai, teks įsigyti ir naujus puodus. Didžiausias trūkumas tas, kad indukcinei kaitlentei tinka tik tam tikri puodai. Indo dugnas turi būti pagamintas iš nerūdijančio plieno, ketaus, kito geras magnetines savybes turinčio lydinio ar teflono. Beje, nereikia laukti kol kaitlentė įšils. Puodas ir maistas jame pradeda kaisti iškart palietęs kaitlentę.

Kaitlentės valdymas

Sensorinis- jutiminiai (lietimui jautrūs) mygtukai įrengti ant kaitlentės paviršiaus. Toks valdymas naudojamas elektrinėse kaitlentėse ir dažnai turi užrakto sistemą.

Rankenėlėmis- rankenėlės įmontuotos, taip pat, ant kaitlentės paviršiaus. Dažniausiai naudojamos dujinėse viryklėse.

Valdoma iš orkaitės- valdymo rankenėlės arba sensoriniai mygtukai išdėstyti viryklės viršutinėje dalyje.

Ar reikalingas rėmelis?

Kaitlentės būna nulygintomis briaunomis arba su pritaikytu nerūdijančio plieno apvadu. Lygus ir plokščias paviršius atrodo ne tik estetiškas, jame nėra siaurų plyšių, todėl  pakanka tik vieno brūkštelėjimo, kad paviršius vėl spindėtų kaip naujas. Esant rėmeliui maistas ir nešvarumai gali įstrigti jo tarpuose, todėl renkantis reikia atkreipti dėmesį ar kaitlentė su rėmeliu.

Kaitlentės danga

Emalis - naudojamas dujinėse viryklėse. Jis dažniausiai baltas, todėl gana teplus, tačiau valymas greitas ir paprastas.

Nerūdijantis plienas- brangesnis dujinių kaitlenčių paviršiaus pasirinkimas. Atsparus tiek žemai, tiek aukštai temperatūrai ir praktiškai ilgaamžis. Nerūdijančio plieno paviršiai turi būti valomi su nuriebalintojais ir neabrazyvinėmis kempinėlėmis.Valant nenaudokite daug vandens, ypač aplink degiklius. Degiklių kaušelių ir grotelių valymas gali būti sunkus, tačiau naudokite įvairius stipraus poveikio valiklius.

Stiklokeramika. Naudojant indukcines kaitlentes išbėgęs maistas neprisvyla, todėl lengva nuvalyti ir nereikia laukti kol kaitlentė atvės.  Įprastose elektinėse stiklo keramikos kaitlentėse paviršius įkaista, todėl išbėgęs skystis pridega. Nešvarumus geriausia nuvalyti kaitlentei jau atvėsus. Nereikėtų naudoti šiurkščių valymo priemonių, nes stiklo keramika lengvai braižosi, geriausia naudoti tam skirtus grandiklius.