Prisijunk prie savo BIGBOX
Pirkimo gidai
 

Kaip išsirinkti kavos aparatą?

 

Dažnas iš mūsų dieną pradedame kvapnios kavos puodeliu, ir kiekvienam norisi, jog pirmieji gurkšniai tonizuojančio gėrimo būtų ypatingi. Todėl lieka tik išsirinkti geriausiai poreikius atitinkantį kavos aparatą ir mėgautis tobulos kavos puodeliu kiekvieną rytą!

Greita ir skani kava

Teigiama, jog geriant užplikytą vandeniu kavą, sunku pajusti tikrąjį jos aromatą, tačiau profesionalūs kavos degustuotojai kavą ragauja būtent tokią. Tai atskiras ritualas, kuriam reikalingos specialios sąlygos: indai, preciziškas vandens temperatūros nustatymas, specialus kavinukas. Buitinėmis sąlygomis pasigaminti tobulos užpiltinės kavos beveik neįmanoma, tačiau kavos gaminimo aparatas yra pats patogiausias būdas greitai ir kokybiškai patiems pasiruošti gerą kavą.

Keturi svarbiausi veiksniai

Neskani kava dažniausiai pagaminama dėl nekokybiškų ar pasenusių kavos pupelių, dėl netinkamo jų rupumo (per stambiai arba per smulkiai sumaltos), dėl neįgudusių rankų, kurios naudojasi kavos aparatu, ir galiausiai dėl blogai pasirinkto kavos aparato. Darant kavą buitiniu ar pusiau automatiniu kavos aparatu žmogiškasis veiksnys tampa esminis. Kitaip yra ruošiant kavą automatiniu kavos aparatu – netinkamo sumalimo ar neteisingo kavos suspaudimo veiksnys eliminuojamas beveik šimtu procentų. Todėl kiekvienas kavos puodelis tampa tiesiog tobulas!

Dažniausiai aparato kaina priklauso nuo papildomų funkcijų ir dizaino. Jei žmogus ieško aparato, kuriuo gamins tik juodą kavą arba espresso, drąsiai gali rinktis pusiau automatinius De’Longhi kavos aparatus. Aparatu galima nesunkiai reguliuoti kavos rupumą, yra sureguliuota tobula vandens temperatūra ir teisingas kavos suspaudimas.

Rekomenduojame šiuos kavos aparatus:

   

   

Nuo Espresso iki karšto šokolado

Svarbiausias kavos aparato privalumas – jis gamina gerą espresso ir gerą juodą kavą. Šios dvi kavos rūšys yra visų kavos gėrimų pagrindas, todėl belieka pasitelkti savo fantaziją ir ragauti savo mėgstamiausią kavą. Kavos aparatas puikiai gamina kapučiną ar latte. Kokteilinėje, ledo gabaliukus sumaišę su grietinėle ir espresso, galėsite mėgautis frappe.

Juodą kavą pagardinę šlakeliu viskio ir padengę grietinėlės ar plakto pieno kepure džiaugsitės airiška kava. De’Longhi turi ir unikalų aparatą „Primadonna Exclusive“, kuris gamina net ir karštą šokoladą.

Mėgaukitės tobulu gėrimu namuose

Automatiniai kavos virimo aparatai skirstomi į profesionalius ir buitinius. Pirmieji gali paruošti iki 200 puodelių kavos per valandą, jie skirti kavinėms, biurams. Buitiniai įrenginiai yra pigesni, nes turi nedideles talpas vandeniui ir kavai, todėl gėrimo paruošiama mažiau. Tačiau net kukliausio modelio kavos virimo aparatas Jūsų svečius pradžiugins stipriu gėrimu. Pakanka į rezervuarą įpilti vandens,  į specialų konteinerį – kavos pupelių, ir įrenginys per 20–30 sekundžių paruoš kavą. Per šį laiką pupelės sumalamos ir suspaudžiamos, gauta masė sudrėkinama, kad atsiskleistų kavos aromatas. Tada leidžiamas aukšto slėgio karštas vanduo. Gėrimas įpilamas į puodelį. Slėgis – vienas iš svarbiausių aparato parametrų, nes nuo jo priklauso kavos stiprumas: kuo didesnis spaudimas, tuo gėrimas bus stipresnis ir kvapnesnis. Naudingosios medžiagos, eteriniai aliejai ir kofeinas neišgaruoja, gėrimas įgauna itin sodrų skonį. 

Dažniausiai aparato kaina priklauso nuo papildomų funkcijų ir dizaino. Jei žmogus ieško aparato, kuriuo ruoš tik juodą kavą arba espresso, drąsiai gali rinktis net patį pigiausią ilgametes tradicijas puoselėjančios ir kartu modernias inovacijas diegiančios italų kompanijos „De’Longhi“ modelį – gėrimo kokybė nuo to nenukentės. Gurmanai reguliuoja pupelių sumalimo rupumą, malamos kavos kiekį, nes tai turi įtakos gėrimo stiprumui ir aromatingumui.

Didelėms šeimoms ar visada skubantiems žmonėms labiausiai tiktų automatiniai įrenginiai, kurie vienu metu gali paruošti du puodelius espresso kavos.

Gėrimo aromatas priklauso ne tik nuo kavos mišinio kokybės, bet ir vandens, todėl daugelis aparatų turi specialų filtrą. Jis panaikina chloro prieskonį ir minkština kietą vandenį. Taip mažinama žalingų priemaišų koncentracija ir ilginamas įrenginio eksploatavimo laikas. Tikra kava patiekiama šiltame inde, todėl ilgiau išlieka karšta ir aromatinga. Dauguma šiuolaikinių kavos virimo aparatų turi patogų padėklą švariems puodeliams šildyti.

Indai pašildomi iki 40 laipsnių temperatūros, tada į juos pilama kava.

Tirštos pieno putos mėgėjams patartina atkreipti dėmesį į kavos aparatus, turinčius kapučinui ruošti skirtą priedą. Vieni aparatai pieną automatiškai išsiurbia iš pieno pakuotės, kiti – putą suplaka jau puodelyje.

Penki žingsniai pasakiško malonumo link

1 žingsnis

Kavos rūšies pasirinkimas

Kavos pupelių rūšių, jų skrudinimo variantų ir kitų skonį lemiančių faktorių yra labai daug, todėl atrasti savo kavą gali būti ne taip jau paprasta. Įprasta manyti, jog kavos skonis priklauso tik nuo kavos pupelių rūšies (arabica, robusta), tačiau skoniui didelę įtaką daro ir kavos rupumas. Su kavos gaminimo aparatais šį faktorių kontroliuoti yra itin paprasta – „De‘Longhi“ kavos gaminimo aparato viduje esanti nerūdijančio plieno girninė kavamalė sumala kavos pupeles iki norimo rupumo.

2 žingsnis

Vandens kokybė

Įsitikinkite, kad kavos virimui skirtas vanduo yra tinkamas. Tikrasis kavos skonis atsiskleidžia tik naudojant švarų, minkštą, mažai druskų turintį vandenį. Kavos gaminimo aparatuose esantis filtras užtikrina, kad kavos gaminimui naudojamas vanduo visuomet bus tik geriausios kokybės.

3 žingsnis

Į pagalbą pasitelkite kavos gaminimo aparatą

Klystama manant, kad kavos gaminimo aparatai – itin sudėtingi, daug vietos užimantys ir, svarbiausia, daug kainuojantys prietaisai. Nesileiskite suklaidinami – kompaktiškas, Jūsų poreikius atitinkantis kavos gaminimo aparatas už kiekvienam prieinamą kainą, sutinkamas jau kone kiekvienuose namuose.

4 žingsnis

Skirtinga kava – skirtingu dienos metu

Kavos gaminimo aparatai suteikia Jums unikalią galimybę pasigaminti daugybę skirtingų kavos gėrimų. Ryte mėgaukitės nuostabia cappuccino su tiršta pieno puta, vidurdienį skanaukite šilko švelnumo latte kavą, o visos dienos metu ir vakare ragaukite itin aromatingą, bet mažai kofeino turinčią espresso.

5 žingsnis

Mėgaukitės

Atraskite laiko pasimėgauti kavos aromatu, pasigrožėti jos spalva, skirkite daugiau dėmesio savo pašnekovui ir sau pačiam. Kavos gėrimo procesas -  tai kasdienis malonumas, laikas skirtas sau, todėl neskubėkite išgerti - neteksite didžiosios dalies malonumo. „De‘Longhi“ Jums siūlo susikurti savo puodelį svajonės!

Kaip pasirinkti kavos rūšį

Nuostabus skonis gimsta skirtingais būdais

Egzistuoja maždaug 100 kavamedžių rūšių, tačiau iš jų kavos gamybai svarbios tik dvi, priklausančios arabinio kavamedžio ir didžiojo kavamedžio (Robustos) šeimoms. Arabinis kavamedis yra vešlesnis, jo pupelių skonis – subtilesnis, ne toks kartus kaip robustos, jose yra 0,8– 1,5 proc. kofeino. Arabikos pupelės paprastai yra saldesnio, švelnesnio skonio, jaučiami cukraus, vaisių ir uogų

tonai, didesnis rūgštingumas. Didysis kavamedis (Robusta) atsparesnis, auga ten, kur neauga Arabika – 200–600 metrų aukštyje. Jo pupelės kartesnės ir didesnės negu arabinio kavamedžio, be to, kofeino jose maždaug du kartus daugiau – 1,7–3,5 proc. Robusta yra stipresnio, ryškesnio skonio su grūdų skonio užuominomis ir žemės riešutų poskoniu, daugiau kofeino, kremiškesnė.

Pagrindinės kavos savybės

Pilno kūno pojūtį nulemia tam tikras tirštumas dėl kavos ekstrakte esančių aliejinių emulsijų ir netirpių medžiagų (vadinamų koloidais). Šios medžiagos gėrimui suteikia didelį klampumą ir aukščiausio lygio aromatą bei „kūną“. Kreminės putos konsistencija yra puiki, smulkios grūdėtos struktūros ir be plyšių, pro kuriuos matytųsi juoda kava, esanti po puta.

Puta Labiausiai pastebimas espresso kavos savitumas yra kavos puta, esanti kiekvieno gero espresso kavos puodelio viršuje. Ji turėtų būti 3–4 mm storio, tam, kad išsaugotų greitai išgaruojančias medžiagas. Netgi plika akimi galima išskirti espresso kavoje dominuojančias kavos rūšis pažvelgus į putos tekstūrą ir spalvą. Jei puta yra riešuto spalvos, turinti blyškiai raudono atspalvio su tamsiai rudais dryžiais ir smulkios tekstūros – espresso kava buvo paruošta naudojant arabikos kavos pupeles. Jei ruda su pilkais atspalviais, nėra smulkios tekstūros ir matomi didesni burbuliukai, kavai paruošti buvo naudojamos robusta kavos pupelės.

Kavos skonis priklauso nuo 3 pagrindinių elementų, kuriuos atpažįsta mūsų skonio receptoriai: kartumo pojūčio, rūgštingumo ir saldumo. Kavos kartumas – pagrindinis pojūtis, labai natūralus juodajam gėrimui. Antrasis dominuojantis kavos skonio elementas yra jos rūgštingumas, suvokiamas kaip malonus, dilgčiojantis pojūtis, galima sakyti, gaivumas. Kavos pikantiškumą – lengvą, natūralų saldumą  – lemia geras skrudinimas, malimas ir gėrimo paruošimas. Espreso kava turi būti subalansuoto, harmoningo skonio: nė vienas skonis neturi užgožti kitų, nebent kuris nors yra labiau mėgstamas. Aromatas Tūkstančiai kvapo molekulių suteikia espresso kavai gerai žinomą, intensyvų aromatą. Mūsų kvapo jutimas gali atpažinti daugybę aromatinių savybių, kurias kava įgauna skrudinimo metu. Priklausomai nuo kavos kilmės, kokybės ir paruošimo, galime jausti karamelės ir javų kvapus arba galima pajusti lengvas sviesto, vanilės ir kakavos kvapų užuominas, primenančias šokoladą. Rafinuoti vaisiški aromatai primena šviežius citrusinius vaisius, džiovintus vaisius ar gėles. Kavos puta gali turėti subtilų kepintų graikinių riešutų, migdolų ar lazdyno riešutų kvapą. Aromatai taip pat gali varijuoti nuo rytietiškų esencijų tonų iki aitrių medienos, tabako ir prieskonių, tokių kaip pipirai, kvapų.

CAFE MUSETTI

Torrefazione Musetti – viena geriausių Italijos kavos skrudintojų, 15 vietoje Europoje, 2015-­aisiais švenčia 80 metų jubiliejų. Musetti kava mėgstama 5 žemynuose. Šis kavos gamintojas turi gilias tradicijas ir didelę patirtį skrudinant aukščiausios kokybės kavą. Įmonė pasisako už atsakingą ir sąžiningą verslą bei ekologiją. Musetti espresso kava italai bei kavos mėgėjai daugelyje kitų šalių mėgaujasi restoranuose, kavinėse, biuruose bei namuose.

Prestižinė Musetti kava ir didžiausias pasididžiavimas – Musetti Evoluzione  rūšis. Šiam mišiniui naudojamos tik kruopščiai atrinktos Arabika pupelės iš  Centrinės Amerikos. Skrudinama mažais kiekiais, dėmesingai prižiūrint procesą. Ruošiant Evoluzione pupeles, visuose etapuose dalyvauja tik savo srities profesionalai. Dėl šių priežasčių, procesas labai brangus, tačiau rezultatas – ypatingas  mišinys, kuris kavos gėrime atsiskleidžia aksominiu ir harmoningu skoniu. Pilno kūno, jusliškai tobula kava su šokolado bei vaisių punšo užuominomis praskaidrins nuotaiką ir pamalonins kavos gurmano gomurį, palikdama subtilų ilgai išliekantį poskonį. Musetti Evoluzione nepriekaištingai aušta kokybė yra be prieštaravimų įvertinta, išduodant CSC sertifikatą.

Mauro CENTOPERCENTO

Rafinuotas ir išskirtinis mišinys, pasižymintis lengvu, švelniu ir paslaptingu skoniu bei maloniu aromatu. Dėl mažo kofeino kiekio šia kava galima mėgautis itin dažnai.

Kilmė ir mišinys: Centopercento linija pagaminta iš 100% Arabica pupelių mišinio. Pupelės atrinktos iš Pietų Amerikos ir Brazilijos kavos plantacijų. Savybės: Vidutinio tirštumo, tamsaus skrudinimo. Jaučiamas lengvas gėlių, bei šokolado aromatas. Kofeino kiekis – 1,2–2 %.

Mauro PRESTIGE

Ypatingai populiari, itališko charakterio, tradicinio itališko espresso stiprumo kava su išliekančiu švelniu poskoniu ir vidutiniu kofeino kiekiu. Tai ypatingas mišinys, tvirto skonio ir intensyvaus aromato skirtas tikriems kavos gurmanams. 

Kilmė ir mišinys: Kava pagaminta iš preciziškai atrinktų 40 % Arabica ir 60 % Robusta kavos pupelių. Savybės: Ypatingai tiršta, vidutinio skrudinimo kava. Jaučiamas labai švelnus šokolado, gėlių aromatas. Kofeino kiekis – 1,2–2,2 %.

Mauro DE LUXE

Ši kava – „Mauro“ kavos atstovų pasididžiavimas. Tai linija, pasižyminti maloniu šokolado aromatu, nes dažniausiai auga apsupta kakavos plantacijų.  De Luxe – ypatingų aromatinių savybių turintis, saldaus skonio mišinys, kuriame yra mažai kofeino. Tai kava tiems, kurie nori išskirtinio skonio.

Kilmė ir mišinys: 70 % Arabica ir 30 % aukščiausios rūšies Robusta kavos pupelių derinys. Pupelės atrinktos iš Brazilijos, centrinės Amerikos ir Azijos kavos plantacijų. Savybės: vidutinio tirštumo, vidutiniškai paskrudinta. Jaučiamas šokolado, lengvas gėlių ir vaisių aromatas. Kofeino kiekis – 1,2–2 %.

Mauro CONCERTO

Puikiai subalansuotas, aromatingas mišinys – 20 % Arabica, 80 % Robusta. Pagamintas iš pupelių, atrinktų iš geriausių Azijos kavos plantacijų. Savybės: ypatingai tiršta, tamsaus skrudinimo, stipri ir aromatinga. Juntamas lengvas šokolado aromatas.

Kilmė ir mišinys: Kava pagaminta iš preciziškai atrinktų 20 % Arabica ir 80 % Robusta kavos pupelių. Savybės:  ypatingai tiršta, vidutinio skrudinimo kava. Jaučiamas labai švelnus šokolado, gėlių aromatas. Kofeino kiekis – 1,5–2 %.

Receptai

Espresso (it. espresso –„išspaustas“) – tai švelnaus skonio, aromatinga kava, padengta riešutų spalvos puta. Tai – stipri kava, patiekiama iš anksto pašildytuose mažuose puodeliuose. Espresso kava geriama labai greitai. Išgėrus jos, burnoje lieka malonus skonis. Patiekiama 60–90  ml puodeliuose storomis sienelėmis.

ESPRESSO Ingredientai: 7–8 g maltos kavos Paruošimas: išspausti 30 ml per 20–30 sekundžių

Ristretto (it. Ristretto – „apribotas“) – tai mažytis itin aromatingas kavos puodelis, paruoštas geros espresso pagrindu. Patiekiama 60–90  ml talpos puodeliuose, papildomai atnešant stiklinę negazuoto vandens.

RISTRETTO Ingredientai: 7–8 g maltos kavos Paruošimas: išspausti 15 ml per 20–30 sekundžių

AMERIKIETIŠKA KAVA Ingredientai: Espresso kava, karštas vanduo Paruošimas: išspausti espresso į didelį  puodelį ir patiekti su karšto vandens ąsotėliu šalia

DVIGUBAS ESPRESSO Ingredientai: 14–16 g maltos kavos Paruošimas: į didelį puodelį išspausti 60 ml per 20–30 sekundžių

MACCHIATO ruošiama espresso kavos pagrindu su trupučiu plakto pieno. Šiai kavai paruošti reikės 7 g kavos, 40 ml vandens ir 20 ml pieno kremo. Kava patiekiama 60–90 ml talpos puodeliuose.

ESPRESSO MACCHIATO Ingredientai: Espresso kava, pienas Paruošimas: išplakti pieną ir užpilti ant espresso kavos

Cappuccino – stipri kava su trupučiu pieno. Ši kava patiekiama dideliuose puodeliuose. Ruošiama iš 50 ml karšto pieno, apie 50 ml pieno putos bei 40 ml kvapnios espresso. Paruoštą gėrimą galima apibarstyti maltu cinamonu ar tarkuotu šokoladu.

CAPPUCCINO Ingredientai: pienas, espresso kava Paruošimas: atsargiai supilti išplaktą pieną į didelį puodelį, į kurį prieš tai išspaudėte espresso kavą.

VIENOS CAPPUCCINO Ingredientai: pienas, espresso kava, plakta grietinėlė, šokolado drožlės Paruošimas: paruošti nepilną puodelį kapučino ir užpildyti iki viršaus plakta grietinėle. Papuošti šokolado drožlėmis arba kruopelėmis.

CAFFE LATTE Ingredientai: pienas, espresso kava Paruošimas: supilti karštą pieną ant prieš tai išspaustos espresso kavos.

Caffè latte ruošiama iš 30–40 ml espresso kavos. Ant jau paruoštos espresso pilama apie 100 ml karšto pieno.

AROMATIZUOTAS MAROCCHINO Ingredientai: sirupas, pienas, kakava, espresso kava, apelsino ar citrinos žievelės Paruošimas: į skaidraus stiklo puodelį įpilti 20 ml pasirinkto sirupo. Toliau gaminti kaip ir Marocchino kavą.

MAROCCHINO  SU PISTACIJOMIS Ingredientai: pistacijų skonio sirupas, pienas, kakava, ekspreso kava, plakta grietinėlė, pistacijų drožlės Paruošimas: kaip ir Aromatizuotos Marocchino kavos, tik pridėti plaktos grietinėlės ir pakeisti sirupą pistacijų skonio sirupu. Papuošti pistacijų drožlėmis.

MAROCCHINO Ingredientai: pienas, kakava, espresso kava Paruošimas: išplakti pieną ir ¾ supilti į skaidraus stiklo puodelį. Pabarstyti kakavos milteliais, tada išspausti Espresso kavą ant paruoštos pieno putos. Ant viršaus uždėti porą šaukštų pieno putos.

Latte Macchiato ruošiama espresso kavos pagrindu su karštu pienu bei plakto pieno kremu. Šiai kavai paruošti reikės 7 g kavos, 40 ml vandens, 100 ml karšto pieno ir 70  ml pieno kremo. Kava patiekiama 220  ml talpos puodeliuose.

LATTE MACCHIATO Ingredientai: pienas, espresso kava Paruošimas: išplakti į stiklinę įpiltą pieną, tada lėtai supilti vieną espresso kavos puodelį, kad susidarytų sluoksniai.

MOCACCINO Ingredientai: pienas, espresso kava, šokoladinis sirupas Paruošimas: kaip ir Latte Macchiato, pirmiausia į stiklinę įpilant šokoladinį sirupą.

MOCACCINO SU GRIETINĖLE Ingredientai: pienas, espresso kava, šokolado  sirupas, plakta grietinėlė, šokolado drožlės Paruošimas: kaip ir Mocaccino, tik gaminti nepilną puodelį ir užpildyti plakta grietinėle. Papuošti šokolado kruopelėmis arba drožlėmis.

MOCACCINO SU GRIETINĖLE IR MĖTOMIS Ingredientai: pienas, esspreso kava, mėtinis sirupas, plakta grietinėlė, šviežios mėtos Paruošimas: kaip ir Mocaccino su grietinėle, šokoladą pakeičiant mėtomis. Papuošti mėtos lapeliais.

MOCACCINO SU GRIETINĖLE IR VAISIAIS Ingredientai: pienas, espresso kava, sirupas, plakta grietinėlė, švieži vaisiai Paruošimas: kaip ir Mocaccino su grietinėle, pakeičiant šokoladą norimo vaisiaus skonio sirupu. Papuošti vaisiais.